Endometrioosin diagnosoiminen

 

Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on edelleen huonosti diagnosoitu sairaus. Diagnosiviive on edelleen 6-9 vuotta. Endometrioosia voidaan epäillä jo potilaan antaman oirekuvan perusteella.

  • Viitteitä endometrioosista saadaan mahdollisesti gynekologisessa sisätukimuksessa, ultraäänitutkimuksessa tai magneettikuvauksessa
  • Sairauden toteaminen varmistuu laparoskopiassa eli vatsaontelon tähystyksessä
  • Endometrioosilla on yhteys lapsettomuuteen ja usein endometrioosi diagnosoidaan juuri lapsettomuustutkimusten yhteydessä.

Gynekologisessa tutkimuksessa käsin tunnustelemalla endometrioosin saattaa tunnistaa sen tyyppillisistä esiintymispaikoista. Ultraäänikuvasta pystytään näkemään munasarjojen endometrioomat eli nestekystat. Magneettikuvauksella saadaan kuvaa joidenkin alueiden endometrioosista. Leikkaus on kuitenkin ainoa tapa saada varmuus endometrioosin laajuudesta.

Yleisin endometrioosin toteamiseen ja hoitoon käytetty kirurginen toimenpide on laparoskopia. Joskus joudutaan turvautumaan avoleikkaukseen eli laparotomiaan.

 Leikkausta ei kuitenkaan tehdä vain sairauden diagnosoimiseksi, vaan leikkauksessa poistetaan aina näkyvä endometrioosi. On tärkeää, että kerrot lääkärille kaikista oireistasi, näin leikkaukseen osataan ennalta varata tarvittavat asiantuntijat.