Endometrioosin hoito

Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka hoitoon on useita tehokkaita vaihtoehtoja. Hoidon tavoitteena voi olla

  • kipujen poistaminen tai lievittäminen

  • endometrioosikudoksen tai kookkaiden endometrioosikystien poistaminen

  • endometrioosin etenemisen hillitseminen

  • lapsettomuuden hoitaminen

Hoitotoimenpiteiden valintaan vaikuttavat mm. potilaan ikä, endometrioosin levinneisyys, oireiden vakavuus sekä potilaan toiveet raskauden suhteen. Aktiivista hoitoa tarvitaan, kun kivut haittaavat elämää tai endometrioosi vaikeuttaa raskaaksituloa.Vaikka kyseessä on krooninen sairaus, suurimmassa osassa tapauksia oireita voidaan tehokkaasti lievittää. Hoitavan gynekologin kanssa on hyvä keskustella perusteellisesti eri hoitovaihtoehdoista ja päättää yhdessä toteutettavista hoidoista. Endometrioosia voidaan hoitaa kirurgisesti ja hormonivalmistein. Kipuihin käytetään myös erilaisia tulehduskipulääkkeitä ja kipukynnystä nostavia lääkkeitä. Tehokkaasta hoidosta huolimatta monen potilaan endometrioosi voi uusiutua ja oireilu jatkua. Hormonihoidot


Hormonihoidon tavoitteena on saada endometrioosi aisoihin aiheuttamalla joko raskautta tai vaihdevuosia muistuttava tila.

 Endometrioosin hoitoon käytettäviä hormonivalmisteita ovat esimerkiksi hormonikierukka ja erilaiset e-pillerit ja ehkäisyrenkaat, joita usein käytetään yhtäjaksoisesti normaalia 3 viikon jaksoja pidempään. Hoitona käytetään myös progestiinia eli keltarauhashormonijohdannaista, joka estää munarakkulan kehittymisen. Tällöin myös kuukautiset jäävät pois.

Progestiinit sopivat e-pillerien tavoin pitkäaikaiseen käyttöön. GnRH-analogit estävät munasarjojen hormonituotannon ja munarakkulan kasvun, jolloin kehoon syntyy vaihdevuosia muistuttava tila. Tätä hoitomuotoa voidaan jatkaa perinteistä 3-6 kuukauden ajanjaksoa pidempäänkin, jos rinnalla on hormonikorvaushoito, joka estää luukatoa (osteoporoosia) ja hoitaa mahdollisia vaihdevuosityyppisiä sivuoireita. Uusia hoitomuotoja tutkitaan, kuten aromataasi-inhibiittorihoitoa.