VUODEN 2015 SUUNNITELMIA
Raha-automaattiyhdistyksen avustushakemus vuodelle 2015 jätettiin syyskuun lopussa ja hakemuksessa linjasimme tulevan vuoden toimintoja. Avustuspäätöksestä riippuen katsomme resursseja toteuttaa kyseisiä suunnitelmia, mutta toivomme toki, että voimme jatkaa aktiivista toimintaa vertaistuen ja vapaaehtoistoiminnan parissa.
KAIKILLE AVOIMIA TUKIMUOTOJA LISÄTÄÄN
Tukihenkilötoiminta muutetaan kaikille avoimeksi tukipalveluksi, kuitenkin siten että tukihenkilöinä toimivien tulee olla yhdistyksen jäseniä. Samoin vertaistukiryhmien toiminta avataan kaikille siten, että ryhmissä on mahdollista vierailla kaksi kertaa ennen yhdistyksen jäsenyyttä.
Aluetapahtumia järjestetään ensi vuonnakin, mutta niiden rakennetta muutetaan siten, että tapahtumissa tulee jatkossa olemaan kaikille avoin osuus sekä tapahtuman lopuksi vain jäsenille tarkoitettu jäsentilaisuus. Vuoden 2015 tapahtumissa otetaan huomioon läheiset ja tapahtumiin ovat tervetulleita myös puolisot. Teemana tapahtumissa on kipu: kivun ymmärtäminen, hallintakeinot sekä kivussa tukeminen.
Olemme hakeneet tuettua lomaa myös vuodelle 2015. Toteutuessaan tuettu loma tukee parisuhde-teemaa, sillä lomalle on mahdollisuus tulla yhdessä puolison kanssa. Tuetut lomat ovat avoimia kaikille endometrioosia sairastaville.
UUSIA TOIMINTAMUOTOJA JA JÄSENETUJA
Uusina toimintoina lähdemme kehittelemään Ensitieto-tapaamisia, joiden tarkoitus on olla noin parin tunnin tilaisuuksia, joissa kouluttamamme vapaaehtoiset kertovat sairaudesta sekä hoitokeinoista. Tapaamisiin liittyy myös vertaistuellista toimintaa. Kevään aikana etsimme vapaaehtoisia tilaisuuksien järjestäjiä ympäri suomea sekä koulutamme vapaaehtoiset pitämään tilaisuuksia. Varsinaiset Ensitieto-tapaamiset aloitetaan syksyllä 2015.
Endometrioosiyhdistys lähtee mukaan Crohn&Colitis ry:n lanseeraamaan Vessapassiin. Vessapassin tarkoitus on helpottaa vessaan pääsyä missä tahansa liikutkin. Toiveena on, että myös maksullisten vessojen sekä INVA-vessojen ovet avattaisiin veloituksetta Vessapassin haltijalle. Vessapassi otetaan käyttöön vuonna 2015 ja sen saavat käyttöönsä keväällä kaikki vuoden 2015 jäsenmaksun maksaneet yhdistyksen jäsenet. Jäsenet voivat käydä myös markkinoimassa Vessapassia jakamalla tarroja kiinnitettäväksi liikkeen, kaupan tai yrityksen oveen. Tarrassa on teksti: Meillä käy VESSAPASSI. Haluammekin, että jäsenemme ympäri maata haastavat kaikki yrittäjät, kauppiaat ja liikkeenharjoittajat kiinnittämään tarran oveensa.
Ensi vuonna järjestämme myös muutamia pilottiluonteisia Hyvän olon –liikuntaryhmiä eri paikkakunnille. Tavoitteena on tarjota miellyttävää hyvän olon liikuntaa, joka kannustaisi löytämään oman sairauteen sopivan liikuntalajin. Ryhmissä tulee olemaan pieni omakustanne maksu, noin 20-25 euroa/kausi.
Endometrioosiyhdistys aloittaa vuoden 2015 alusta sähköpostilla jaettavan kuukausitiedotteen lähettämisen. Jakelulistalle voivat ilmoittautua kaikki halukkaat endometrioosia sairastavat naiset ja läheiset. Kuukausikirjeen tarkoitus on jakaa ajankohtaista tietoutta endometrioosista, yhdistyksen toiminnasta ja muista aihealueista joista voi olla hyötyä endometrioosia sairastaville naisille ja heidän läheisilleen.
Lisäksi järjestämme vapaaehtoisten koulutusviikonloppuja kaksi kertaa vuodessa sekä toteutamme työnohjausta. Jatkamme endometrioosiviikon toteuttamista järjestämällä muutamia yleisöluentoja, organisoimalla Million Woman March –kävelyjä eri kaupungeissa ja pukeudu keltaiseen -päivän sekä panostamalla mediayhteyksiin ko. viikon myötä. Koostamme myös ”Tule vapaaehtoiseksi” – esitteen, jossa esitellään erilaisia vapaaehtoisuuden muotoja sekä kerrotaan vapaaehtoisten sekä vertaistukijoiden tarinoita. Tavoitteena on tuoda esiin osallistumismahdollisuuksien monipuolisuus sekä tekemisen ilo ja rikkaus.
Odotamme innolla tulevaa vuotta, varsinkin kun vapaaehtoisten määrä on vuoden aikana kasvanut lähes 50%. Toivotaan, että saamme Raha-automaattiyhdistykseltä avustuksen, jonka puitteissa pystymme nämä suunnitelmat toteuttamaan.
Muistathan, että on useita erilaisia tapoja olla mukana yhdistyksen toiminnassa:
VERTAISTUKIRYHMÄT: Voit osallistua vertaistukiryhmien toimintaan toimimalla paikkakuntasi vertaistukiryhmän vetäjänä tai ryhmän varavetäjänä, jolloin teet yhteistyötä varsinaisen vetäjän kanssa ja toimit tarvittaessa sijaisena.
TUKIHENKILÖTOIMINTA: Voit toimia tukihenkilönä muille endometrioosia sairastaville. Tukihenkilötoiminta on tarkoitettu akuuttiin tilanteeseen. Tukisuhde voi pohjautua sähköposteihin, puheluihin tai tapaamisiin. Tukihenkilönä sitoudut 3-5 tukikertaan. Ilmoittaudu mukaan tukihenkilörekisteriin, se ei vielä velvoita sinua mihinkään.
ENSITIETO-TAPAAMISET: Voit järjestää paikkakunnallasi Ensitieto-tapaamisia, joissa kerrot sairaudesta sekä hoitokeinoista muille endometrioosia sairastaville.
ENDORFIINI: Voit olla mukana tekemässä yhdistyksen jäsenlehteä muun muassa kirjoittamalla juttuja, ottamalla valokuvia, kertomalla oman tarinasi, oikolukemalla jne. Toimituskunnalla on oma facebook-ryhmä sekä toimituskunnan kokouksia muutaman kerran vuodessa
HALLITUSTYÖSKENTELY: Voit myös lähteä mukaan vapaaehtoiseksi yhdistyksen hallitukseen. Hallitus valitaan joka vuosi. Hallituksessa saat näköalapaikan yhdistyksen toimintaan sekä pääset tekemään mielenkiintoisia tehtäviä kunkin vastuualueen mukaisesti.
ENDOMETRIOOSIVIIKKO: Voit tulla mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan maaliskuisen endometrioosiviikon tapahtumia.
HAASTATELTAVIEN PANKKI: Voit ilmoittaa tietosi myös tietopankkiin, josta tiedustelemme haastateltavia lehtijuttuihin.